MATKAPÄIVÄKIRJA OSA 3

TIISTAI PÄIVÄ 27.8.2002

Tiistaiaamu (eli päivä) valkeni aurinkoisena, mitä tosin ei voinut sanoa itse kunkin olotilasta. Bakkenin "kosteat" päättäjäisjuhlat ottivat veronsa Jarrumiehistä ja sängystä ylös pääsemien tuotti joillekin melkein ylitsepääsemättömiä vaikeuksia. Elämä alkoi voittaa vasta kylmän ja virkistävän suihkun jälkeen. Tosin orastava pääkipu alkoi hiipiä salakavalasti ohimon seutuville :-(. Pian olisi pienehkön korjaussarjan aika :D.

Puolen päivän aikoihin ryhmämme oli taas kasassa ja suuntana oli Köpiksen kuuluisa Tivoli. Hotellimme sijaitsi vain muutaman kilometrin päässä Tivolista, joten pieni aamukävely ei ollut yhtään pahitteeksi. Syksy antoi vielä odottaa itseään, sillä Köpiksessä riitti aurinkoa ja hellettä.

matkap4.jpg (45868 bytes)

Pienen kävelytuokiomme jälkeen saavuimmekin Tivolin porteille. Tivolin pääsisäänkäynti on sangen mahtavan ja vaikuttavan näköinen holvikaarineen kaikkineen. Jonoja ei vielä onneksi ollut, joten rannekkeiden lunastus ei kestänyt kauaa. 

matkap5.jpg (27264 bytes)

Ensimmäisenä tehtävänä - saavuttuamme Tivolin porttien sisäpuolelle - oli tietenkin olotilan parantaminen. Joen kupeessa olikin viihtyisä terassi, jossa huurteinen tuopponen oli hintansa väärti (47 Dkr ~ 35 MK ~ 6€). Kippis ja kulaus, taas mentiin!

matkap6.jpg (44224 bytes)

Piristävän terassituokion jälkeen päätimme suunnistaa kohti Tivolin vuoristorataa. Tivolin huvilaitteet aukeavat myöhemmin (kuten Bakkenissakin), kuin itse huvipuisto. Tanskassa huvipuistoelämään kuuluu paljon muutakin, kuin pelkät laitteet. Hienot ja tasokkaat ravintolat, viihtyisät kahvilat, teatterit, ym. kuuluvat erottamattomana osana Tanskalaiseen huvipuistokulttuuriin (joka valitettavasti meiltä Suomalaisilta vielä puuttuu). 

Päästyämme Tivolin Vuoristoradan kupeeseen meitä kohtasi todellinen onnenpotku. Laite oli vielä suljettu, mutta onnistuimme jututtamaan erästä Tivolin Jarrumiestä (kuvassa alla), joka käveli laiturialueella. Selitimme olevamme Suomesta  ja Linnanmäen huvipuiston Jarrumiehiä. Kysyimme mahdollisuutta päästä tutustumaan Heidän Vuoristorataansa ja hetken juteltuamme asia järjestyikin. Mikä Tuuri! Tätä ei oltu suunniteltu etukäteen, todellinen yllätys!

Aluksi tutustuttiin Vuoristoradan laiturialueeseen, joka muistutti jonkin verran Lintsin omaa laiturialuetta. Junat herättivät ansaittua mielenkiintoa, sillä niissähän jarrumies istuu vaunun keskellä eikä vaunun takaosassa, kuten Lintsillä ja Bakkenilla. Tivolin rata on katettu kokonaan ja kätkee sisälleen monia rakennuksia. Ensimmäisenä oli vuorossa Jarrumiesten sosiaalitilat.

wpe16.jpg (44569 bytes)

Sosiaalitilat olivat hyvin siistit ja viihtyisät. Kaikki tavarat olivat järjestyksessä, eikä sotkua juurikaan ollut. Sosiaalitilojen seinälle oli ripustettu pienet taulut, joissa oli aina kunkin kesäkauden Jarrumiehet yhteisessä kuvassa. Vanhimmat kuvat taisivat olla -70 luvulta. Sosiaalitilojen jälkeen suunnistimme junien huoltovarikolle. Varikon siisteys ja tavaroiden järjestelmällisyys teki vaikutuksen meihin kaikkiin. Tivolin rataa ja junia hoidetaan todella hyvin.

matkap10.jpg (54051 bytes)

Varikolta suunnistimme radan konehuoneeseen. Tivolin rata toimii samalla periaatteella kuin muutkin vanhat vuoristoradat. Juna vedetään vaijerilla ylös mäen korkeimpaan kohtaan. Sieltä tullaan sitten alas sopivasti matkalla jarrutellen. Koneisto käsittää pääpiirteissään tehokkaan sähkömoottorin, vaihdelaatikon sekä ison vetopyörästön. Sähkömoottori pyörittää vetopyörää ja vaihdelaatikko pitää vauhdin ja moottorin kuormituksen tasaisena. Tivolin konehuoneen laitteet ovat alkuperäistä mallia ja muutamia vuosia sitten täydellisesti kunnostetut.

matkap14.jpg (45924 bytes)

Konehuoneesta suunnistimme itse radalle ja tietenkin korkeimpaan kohtaan eli ensimmäiseen mutkaan. Radalta olikin hyvät näköalat yli Köpiksen hienon kaupungin. Ensimmäisen alamäen kohdalla vertailimme eroavaisuuksia verrattuna Lintsin rataan. Kiskoihin liittyvät rakenteet poikkesivat selvästi Lintsin rakenteista.

matkap11.jpg (64808 bytes)

Juttua riitti pitkät tovit huvipuistoista ja varsinkin Vuoristoradoista sekä junista. Säästän kuitenkin teidät tylsiltä sekä teknisiltä jaaritteluilta ja näin tulikin aika kiittää opastamme erittäin antoisasta ja valaisevasta opaskiertueesta. Kierroksemme päätyttyä oli ratakin jo avoinna muulle yleisölle. Ei muuta kuin kyytiin ja kokemaan vauhdin hurmaa Tivolin Vuoristoradassa. Vuoristoradan jälkeen suunnistimme muihin laitteisiin mm. Odin Expressiin, joka vastaa suunnilleen Lintsin City Expressiä. Odin meni tosin paljon kovempaa kyytiä...

matkap12.jpg (68296 bytes)

Siinä olikin tärkeimmät tapahtumat mitä Tivolissa tehtiin. Loppupäivä ja ilta menikin huvitellessa laitteissa, joiden kuvia on lisää kuvagalleriassa. Välillä haukattiin huikopalaa ja istuttiin terasseilla huilaamassa ja siemailtiin "huurteisia". Eikä aikaakaan kun oli jo ilta saapunut Tivoliin, joka on todella upea näky pimeässä tuhansine valoineen.

matkap13.jpg (31855 bytes)

Näin oli päivä Köpiksen Tivolissa takana ja edessä oli etukäteen sovittu illallinen paikallisessa Kiinalaisessa ravintolassa, Nam, Nam!

Matkapäiväkirja osa 1 - Matkapäiväkirja osa 2

Teksti: Tony #5

Copyright © 2002 [Lintsi.info]. All rights reserved.