Aarresaariseikkailu Umpimähkään 3 - 5.10.2003

Lokakuun ensimmäinen perjantaiaamu sarasti aurinkoisena ja kirkkaana, vaikkakin oli jo hieman viileää. Umpimähkän matkalaiset kokoontuivat aluksi Ruoholahden metroaseman läheisyyteen. Minneköhän sitä tällä kertaa mennään oli kaikkien huulilla... Ruoholahdesta on lyhyt matka länsisatamaan, joten sinnehän sitä siirryttiinkin. Terminaalissa matkanjohtajamme Martti jakoi kaikille Eckerö Linen laivaliput. Lähtö olisi Tallinnaan kello 8:00. Laivalla syötiin aamupalat ja tehtiin ostoksia tulevaa matkaa silmälläpitäen sekä nautittiin muutenkin laivan tarjoamasta ohjelmasta.

Tallinnassa meitä odotti bussi kuljettajineen, valmiina viemään umpimähkäläiset kohti uusia seikkailuja. Vieläkin oli matkan pääkohde täysin arvailujen varassa, sillä Virosta ja läheisestä Latviasta kyllä löytyisi kohteita. Mentäisiinkö Pärnuun vai jopa Riikaan? Joka tapauksessa Tallinnasta suunnattiin Via Baltica -maantietä kohti etelää. Jonkin matkaa ajettuamme olikin ensimmäisen tauon paikka.

Taitaa Virossa olla puu vielä kova sana...

Matkaa jatkettiin kohti etelää ja pian käännyttiin Haapsalun suuntaan. Sielläkö viettäisimme ensimmäisen yön? Ei se ollut sekään, sillä taas arvailtiin ja jatkettiin matkaa. Nyt suuntana oli Virtsun satama Viron rannikolla. Virtsun satamasta pääsee lautalla Kuivastun satamaan Muhun saarelle. Muhun saarelta pääsee taas maantietä pitkin Saarenmaalle. Lauttamatka Muhun saarelle kestää noin 30 min. ja siinä ajassa ehtii mukavasti nauttia meri-ilmasta sekä lautan antimista.

Lauttamatkan jälkeen suunnattiin kohti Saarenmaan Pääkaupunkia Kuressaarea. Sinne ajaa autolla tai bussilla noin tunnin verran. Kuressaaressa majoituttiin Hotelli Arensburgiin, jossa olikin hieman aikaa vetää henkeä ennen illan ruokailua.

Juotavaa löytyi paikallisesta marketista ihan riittävästi...

Kuressaare tietoisku

Kuressaare on viimeisen kuuden vuoden aikana noussut yhdeksi Viron johtavaksi turismikohteeksi. Nousu ei ole tapahtunut ainoastaan maantieteellisen erikoisuuden ja kauniin luonnon takia, vaan myös alueellisen tuloksiin tehtävän suunnittelun ansiosta. Vielä kuusi vuotta sitten Saarenmaan ainoa kaupunki tarjosi vierailleen vaatimattomia turismipalveluita. Keskiaikaisen Kuressaaren piispanlinnan lisäksi oli mahdollisuus nauttia vain kauniista ja koskemattomasta luonnosta. Kuressaaressa oli ainoastaan yksi kylpylä, ei yhtään kunnon hotellia eikä hiekkarantaa.

Nyt ovat asiat täysin muuttuneet. Kuressaare pääsi ensimmäisenä Viron kaupunkina maailman terveyskaupunkien joukkoon. Tänne on perustettu hiekkaranta ja kaunis loma-alue ja täällä jatketaan korkeatasoisten lomakeskuksien ja uusien liikekeskusten rakentamista. Kivenheiton etäisyydellä keskustasta on pienvene- ja purjeveneiden satama. Lähiaikoina on suunniteltu rakentaa kaupunkiin nykyaikainen urheilukeskus ja golfturismin edistämiseksi täysimittainen golfkenttä.

Turismikautena järjestetään Kuressaaressa monenlaisia tapahtumia, jotka ovat suosittuja sekä Virossa että ulkopuolella. Kuressaaren oopperapäivät, meripäivät sekä virolaisia ja suomalaisia yhdistävä Saarenmaan Valssi - se on vain lyhyt luettelo kiinnostavista tapahtumista, joita pidetään kesällä Kuressaaressa. Vuonna 2009 järjestettävän kansainvälisen Saarte Mängud (Saarien Pelit) urheilutapahtuman aikana, on Saarenmaalla hyvä tilaisuus esitellä Kuressaaren vuosisatoja vanhoja perinteitä ja ainutlaatuisuutta koko maailmalle

Illalla lähdettiin hotellista bussilla jälleen kohti tuntematonta, eli täällä kertaa vuorossa oli ruokapaikka. Taas kenelläkään muulla kuin matkan johtajallamme ei ollut tietoa minne ja minkälaiseen paikkaan oltiin menossa. Tovin saarenmaata ajettuamme pysähdyimme idyllisen kartanoravintolan eteen ruokailemaan. Ystävällinen henkilökunta toivotti umpimähkäläiset tervetulleiksi ja pöydät notkuivat herkkuja. Herkulliset antimet hupenivat nopeasti matkalaisten suihin hyvän viinin mukana. Ruokailun jälkeen oli vuorossa parhaan merirosvoasun palkinta yhteislaulun saattelemana.

Tamaran teatteriesitys ;D

Myöhään illalla palattiin takaisin hotellille, johon osa jäikin viettämään iltaa. Osa ihmisistä suuntasi kohti Kuressaaren suosittua yökero Divaa. Siellä vierähtikin aika nopeasti pikkutunneille asti Friday Party - DJ Vaido Pannel(Sky Plus) ja Go Go Dancersien mukana. Divassa on Darudekin käynyt esiintymässä aikaisemmin kesällä.

Lauantaina hotelliaamiaisen jälkeen oli vuorossa Saarenmaan kiertoajelu virallisen oppaan kera. Saarenmaalla on paljon mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja vierailukohteita. Oppaan mukana saatiin arvokasta tietoa Saarenmaasta sekä sen historiasta, varsinkin Venäjän vallan ajoilta.

Edellisyönä tapahtunut onnettomuus, mitähän lienee tapahtunut...

Kiertoajelun pääkohde oli Kuressaaren Piispanlinna. Linnan rakentaminen on tiiviisti sidottu virolaisten taisteluun Saksan feodalismia vastaan. Vuonna 1227 alistivat ristiritarit Viron viimeisen maakunnan - Saarenmaan. 1228-1234 muodostettiin Läänemaasta ja Länsi Viron saarista feodaalivaltion -Saare-Läänen hiippakunta, jonka pinta-ala oli noin 7600 km2. Hiippakunnan keskusta oli vuodesta 1625 alkaen Haapsalu. Vieras valta jäi alussa Saarenmaalla heikommaksi ja verrattuna mantereen virolaisiin säilyttivät saarelaiset monia etuoikeuksia. Siitä huolimatta nousivat saarelaiset yhtenään vastarintaan ja kapinaan, näistä huomattavin oli vuonna 1260. Pian kapinan tukehduttamisen jälkeen perustettiin sinne feodaalivaltio Liivin ritarikunta, johon kuului Itä Saarenmaa ja Muhu, omana keskipisteenään Pöiden tornilinnoitus. On mahdollista, että Kuressaaren vanhin kivilinna -piispan linnake- perustettiin kastelli -linnoituksena suurin piirtein samanaikaisesti, vuoden 1260 alkupuolella.

Saarenmaa tietoisku

Viron suurinta saarta Saarenmaata pidetään hyvänä lomakohteena, jossa on omaperäinen luonto ja monenlaista nähtävää. Ainutlaatuisuuttaan Saarenmaa on säilyttänyt paljonkin juuri sijaintinsa ja eristyneisyytensä takia. Vanhoissa kylissä näkee vielä ruoko-kattoisia rakennuksia ja kiviaitoja, säilyneet ovat myös kauniit kansanpuvut ja omaperäinen kieli (murre).

Värikäs historia: Ensimmäiset merkit Saarenmaan asutuksesta ovat 8000 vuoden takaa. Vuoden 1227 vapaustaistelussa tanskalaiset ja saksalaiset ristiritarit alistivat saarelaiset valtaansa. Saksalaisten valta päättyi vuonna 1559, jolloin saari myytiin Tanskan kuninkaalle. Vuonna 1645 Saarenmaa joutui yli puoleksi vuosisadaksi ruotsalaisten valtaan. Vuonna 1710 Saarenmaan valloittivat Suuressa Pohjan sodassa Pietari Suuren joukot ja saari liitettiin Venäjän tsaarin alaisuuteen. Saarenmaa strategisesti tärkeänä paikkana oli taistelutantereena sekä I:n että myös II:n maailmansodan aikana. Puoli vuosisataa kestäneen neuvostovallan alaisuudesta Saarenmaa, kuten muukin Viro, vapautui elokuussa 1991.

Kiertoajelun päätteeksi käytiin syömässä yhdessä Kuresaaren loistokkaista kylpylöistä. Ruokailun jälkeen palattiin hotellille ja loppupäivä olikin vapaata ohjelmaa. Sen viettikin kuka mitenkin. Hyvää aikaa oli mm. tutustua Kuressaaren keskustan liikkeisiin ja palveluihin tai käväistä torilla ostoksilla.

Yksi Kuressaaren baareista...

Video Kuressaaren keskustasta

Osa piipahti illemmalla hotellin saunassa virkistäytymässä. Illalla oli vuorossa toinen saaren yökerhoista nimittäin Kodulinna Lokaal. Tällä oltiinkin suuremmalla porukalla ja hauskaa oli!

Sunnuntaina oli sitten vuorossa paluumatkalle lähtö. Parin päivän juhliminen ja valvominen oli jättänyt matkalaisiin jälkensä ja osa olikin aika hiljaista poikaa. Osa tosin oli jostain käsittämättömästä syystä pirteitä kuin peipposet... Bussimatka takaisin Tallinnaan noudatteli suurimmalta osin tulomatkan reittiä. Kuressaaresta mentiin lauttasatamaan, lautalla yli sekä bussilla kohti Tallinnaa. Matkalla tietysti pysähdyttiin välillä nauttimaan lämpimästä ja aurinkoisesta syysilmasta.

Tallinnaan päästiin ajoissa ja kiitokseksi hyvästä kyydistä, kuljettajallemme kerättiin pienimuotoinen kolehti matkan päätteeksi. Laiva oli sama kuin tulomatkallakin. Nyt oli seisovassa pöydässä tarjolla riistaherkkuja, joita moni kävikin maistamassa. Tarjolla oli mm. hirveä, poroa, fasaania, jänistä, jne. ja hyvää oli.

Laiva oli Helsingissä illalla kello 22:00 ja näin taas yksi legendaarinen Umpimähkäseikkailu oli takana. Hauskaa oli kuten aina Umpimähkässä tuppaa olemaan. Kiitokset Martille matkan järjestämisestä ja matkalaisen luotsaamisesta Viron puolella. Ensi vuonna taas ehdottomasti uudelleen.

Terveisin Toni #5

Tietoiskujen tekstit ja lisätietoja Saarenmaasta: http://www.saaremaa.ee

Kartta

Ilmoittautuminen

Copyright © 2003 [Lintsi.info]. All rights reserved.