Umpimähkä runoilijoiden jäljillä 9.9.2000

Runoilijat Wilde-pubin edustalla Tartossa, vasemmalla istuu Oscar Wilde ja oikealla Eduard Wilde.

Umpimähkässä mentiin tänä syksynä umpimähkään "lapusta lappuun". Kun sankka joukko Lintsiläisiä vielä pyyhki rähmiä silmistään aamuvarhain lauantaina 9.9 Senaatintorilla, Martti Matkanjohtaja jakoi lapulla Ohjeen n:o 1. Sen mukaan oli tarkoitus köpötellä Uspenskin katedraaliin aloittamaan Helsingin kulttuurikierros. Äh, mukaan muka passi ja hammasharja! Tai tanssikengät! Selviäähän sitä kotikaupungistaan vähemmälläkin. Turhaan tuli pakattua mukaan yöpaitakin. Kas, kummaa! Martti Matkanjohtaja olikin erehtynyt aikataulunsa laadinnassa, sillä katedraali avautuisi vasta klo 10.00. Lähdettiin odotellessa muka neuvoa-antaville. No, tulihan se neuvo sieltä, kun kaarrettiin Nordic Jet Linen terminaaliin. Tosin se "antava" unohtui. Selvästi oltiin lähdössä Tallinnaan. Ja mentiinkin niin että laiva ryskyi ja iso osa matkalaisista tuijotti pussinpohjia maisemien sijaan. Mutta Tallinnaan tultiin ja bussi odotti satamassa. 

  mähkä2000_4.jpg (69318 bytes)

Tallinnan esikaupungin markettia tyhjennettiin ainakin yhden ostoskärryn verran, kun pitkä automatka vaati tankkausta. Kuorman luotsasi autolle taiten Karhusen Enska, Pelttarin Karin avustuksella (vas. kuva).

Siis kiertoajelu ennen hotelliin menoa, arveltiin. Mutta ei, taas lappu, jossa Ohje n:o 3 kertoi, että edessä oli pitkä bussimatka. Luvattiin myös pitää "pieni pisu- ja tupakkatauko". Ei kun menoksi. Vauhti tosin pysähtyi suuren marketin viereen, koska matkalle tarvitsi itse kukin mikä minkinlaista evästä. Tankkaus takasikin sitten sen, että em. taukoja tarvittiin useampiakin. Etukäteen suunniteltu niistä oli Adavere, jossa pisut hoidettiin komean tuulimyllyn uumenissa.

 

Adaveren tuulimylly oli todella tutustumisen arvoinen pysähdyspaikka mennen tullen.

Tienviittoja tutkittiin tiiviisti. Mihin kummassa oltiin matkalla? Ettei vain Pietariin, kun sinnepäin oltiin menossa? Ei, Tarttoonhan sitä lopuksi päädyttiin, Rehe-hotelliin. Sääli vain, että se oli kaukana keskustasta, joten sinne ehdittiin vasta illan pimetessä. Näin kaupungin katselun sijasta istuttiin upeassa, modernissa Atlantis-ravintolassa Emajoen rannalla nauttimassa illallista.

mähkä2000_9.jpg (97423 bytes) mähkä2000_5.jpg (113727 bytes) mähkä2000_6.jpg (77181 bytes) mähkä2000_7.jpg (93190 bytes) mähkä2000_8.jpg (123052 bytes) 

Vanhaan Tarttoon tutustuttiin sisältä päin Wilde-pubissa. Se kantaa kahden aikalaisrunoilijan, irlantilaisen Oscar Wilden (1854 - 1900) ja virolaisen Eduard Wilden (1865 - 1933) nimeä. Pub toimii vanhassa painotalossa, jonka perusti 1766 tri Peter Ernest - kuinka ollakaan - Wilde!

Paluu Tartosta tapahtui sunnuntaina sellaista haipakkaa, että hädin tuskin ehdittiin taas siemaista kuka mitäkin jo tutussa tuulimyllyssä Adaveressä. Tallinnassa syötiin lounas monille tutussa Hotelli Virussa ja sen jälkeen jäi kaikille aikaa tehdä ostoksia tai viihdyttää muuten itseään etelänaapurin pääkaupungissa. Kun tällä kertaa säällisesti aaltoja koukkaillut Nordic Jet rantautui terminaalinsa laituriin Katajanokalla, osattiin jatkaa jo ilman Martti Matkanjohtajan lappusia kotia kohti. Tyytyväisinä nähtyyn ja koettuun.

Eee-Koo Holopainen

Copyright © 2002 [Lintsi.info]. All rights reserved.